Zgodovina platforme

V letu 2004 sem bil v svoji prvi zaposlitvi imenovan za vodjo portala eDavki, kar je vključevalo polno mentorstvo s strani izkušenega zunanjega svetovalca s PMP certifikatom. To mi je omogočilo hitro napredovanje v zahtevni in hkrati zanimivi svet projektnega vodenja ter prehod na samostojno pot vodenja kompleksnih projektov v različnih gospodarskih panogah. V letu 2006 sem se pridružil PMI Slovenija in začel priprave na svojo PMP certifikacijo, ki sem jo dosegel na Ekonomski fakulteti v Zagrebu leta 2008. V tistem času mi je z zapiski in nasveti pomagal tudi mag. Andrej Česenj, legenda slovenskega projektnega vodenja, ki sem ga za mentorske ure lahko obiskal kar na njegovem domu v Trzinu.

Vse našteto je botrovalo, da sem že na začetku svoje kariere okoli mene znašli zanimivi ljudje s poročja projektnega vodenja, ki bili dovolj odprti, da so poleg podajanja znanja klasičnega projektnega vodenja, delili tudi izkušnje iz prakse, nekonvencionalna filozofska načela ter osebni zgled. Od teh bi izpostavil Aleša Štempiharja, s katerim sem vzpostavljal prvo projektno pisarno in področje poslovne analize v enem večjih IT ponudnikov ter Roberta Kržišnika, ki mi je že čisto na začetku odprl zavedanje za potenciale medosebnih odnosov in pomen mehkih veščin v vodenju.

Tako sem v letu 2009 odprl prvi interaktivni in neformalni medij za navdušence nad projektnim vodenjem – “Projektni blog“. Projektni blog je imel okoli 150 naročnikov, ki so prihajali iz različnih podjetij in so redno delili povratne informacije. Nato sem v letu 2010 s programerskim znanjem PHP in Javscripta vzpostavil portal “Projektno vodenje“, ki je sedaj v prenovljeni in revitalizirani različici pred vami.

Portal Projektnovodenje.com v letu 2010; vir Wayback Machine

Prva pojavna oblika portala si je prizadevala, da je združevala znanje na enem mestu ter promovirala lokalne (slovenske) ponudnike storitev in IT rešitev za projektno vodenje. V duhu tedanjega časa je prezentirala tudi aktualne novice in objave iz dosegljivih novičarskih strani in blogov (prek RSS virov).

Ob zgodovini portala velja omeniti še eno zanimivost. Med učenjem za PMP certifikat je bila memorizacija inputov, outputov, orodij in tehnik (ITTO) projektnih procesov zame velik izziv, zato sem si izdelal kartonske kartice in se z njimi na način igre spomina (Memory) dovolj učinkovito naučil ITTO-je. Ko sem certifikat opravil, sem želel ponuditi nazaj skupnosti kandidatov za PMP naziv, ki so jim bili ITTO-ji prav vsem skupna točka bolečine. Razvil sem online kviz za trening ITTO-jev imenovan “PMP exam ITTO trainer”, ki je postal kar preveč popularen. Google Analytics je kakšen dan pokazal tudi 1000 unikatnih obiskovalcev, največ njih je prihajalo iz Indije, Brazilije in Mehike. Po urgiranju pravne službe PMI organizacije, sem bil aplikacijo primoran umakniti.

Od aplikacije “PMP exam ITTO trainer” so ostali samo še spodbudni komentarji obiskovalcev, ki so po vsej verjetnosti danes projektni vodje s PMP nazivom in 10 letnimi izkušnjami.

Današnji portal temelji na WordPress CMS, dizajn portala izhaja iz modificirane osnovne teme z minimalističnim navdihom skandinavskega oblikovanja (navdih iz prve roke sem si sposodil iz arhitekture v Kopenhagnu, Stockholmu, Oslu (npr. opera in Munchov muzej)). Kot v projektnem vodenju sem tudi pri oblikovanju portala sledil preprostosti, jasnosti in ciljni usmerjenosti.

Pobudnik portala
mag. Primož Frelih, PMP, PSM, PSPO